Zonnepanelen Oost-Vlaanderen

Op zoek naar zonnepanelen Oost-Vlaanderen? Een installateur zonnepanelen te Oost-Vlaanderen? Het is steeds belangrijker dat er in woningen in Oost-Vlaanderen zuinig met energie wordt omgegaan. In het verleden ging veel aandacht uit naar het isoleren van woningen. De meeste woningen zijn nu goed geïsoleerd. Er zijn echter meerdere manieren om een energieneutrale woning te krijgen. Zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen is zo’n manier. Het is goed voor het milieu en uw portemonnee. Met een eigen installatie zonnepanelen gaat u jaarlijks een flink bedrag besparen op de energiefactuur. Gelet op de gunstige terugverdientijd van ongeveer 8 jaar is deze investering zeker de moeite waard.  De panelen zelf gaan minimaal 25 jaar mee.

Zonnepanelen Oost-Vlaanderen

Gemeenten Zonnepanelen Oost-Vlaanderen

Hoe werken zonnepanelen eigenlijk?

Het principe van zonnepanelen is gebaseerd op fotovoltaïsche cellen. Elk zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Deze cellen zijn in staat om licht om te zetten in stroom. Een magisch proces, mogen we wel zeggen. Het is gelijkstroom dat later wordt omgezet naar wisselstroom. Het is deze wisselstroom waarop de elektrische apparatuur in onze woning werkt.
Zeker op een frisse zonnige lentedag wordt er al behoorlijk wat stroom geproduceerd met behulp van zonnepanelen. Erg warme zomerdagen zijn eerder nadelig voor de installatie. Dit leidt namelijk tot overmatige warmteproductie. Als een installatie te warm wordt is dat (zeer) nadelig voor de energieopwekking.

Zonnepanelen installatie laten plaatsen te Oost-Vlaanderen?

De beste prijzen en naservice bij Klima-Technics!

Uit welke onderdelen bestaat een zonnepaneelinstallatie?

Een zonnepaneelinstallatie bestaat doorgaans uit drie onderdelen: de zonnepanelen, de omvormer en de (vaak slimme) elektriciteitsmeter.

Het zonnepaneel: het omzetten van daglicht naar stroom.

Elk paneel bestaat uit meerdere, vaak tientallen, zonnecellen. Deze zonnecellen zijn dan weer opgebouwd uit gelaagd silicium. Elk paneel bevat twee lagen. Het is tussen deze twee laagjes silicium dat onder invloed van zonlicht een elektrische spanning ontstaat. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen maar het principe blijft hetzelfde. Hierover later meer.

De omvormer: het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom.

De omvormer speelt een cruciale rol bij uw zonne-energiecentrale. Het rendement dat de panelen behalen hangt nauw samen met de kwaliteit van de omvormer. De voornaamste taak van een omvormer is het omzetten van de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom naar wisselstroom. Een betere kwaliteit omvormer zet deze stroom beter om, en dat verhoogt dan weer het rendement van de gehele installatie. Er zijn verschillende soorten omvormers. String-omvormers, micro- omvormers en power-omvormers zijn de bekendste. Bij het bespreken van de installatie zal de vakman een omvormer voorstellen die het best past bij uw situatie en wensen.

De elektriciteitsmeter: registreert injectie en afname van stroom.

De derde schakel in het systeem zorgt voor de registratie. De elektriciteitsmeter houdt keurig bij hoeveel stroom u via de zonnepanelen heeft opgewekt. De overproductie wordt aan het elektriciteitsnet geleverd. We noemen deze levering aan het stroomnet ook wel injectie. Daarnaast zult u op bewolkte dagen en ‘s nachts ook netstroom verbruiken. (de ijskast en verwarming gaan gewoon door). Dat verbruiken van netstroom noemen we de afname.

Een typische elektriciteitsmeter die hoort bij een zonne-energie installatie is een terugdraaiende meter. Wanneer er meer energie wordt opgewekt dan u zelf nodig hebt, loopt uw meter achteruit. Op deze manier gaat het al jaren. Er zit echter een nieuw systeem aan te komen. De energieleverancier wil echter af van deze “verouderde” terugloopelektriciteitsmeters. Ze zullen in de loop van komende jaren allemaal vervangen worden door een nieuw type elektriciteitsmeter, die ook wel slimme meters genoemd worden. Deze slimmerik registreert alle gegevens automatisch en hangt ook nog eens aan het internet. De standen (injectie en verbruik) worden automatisch doorgegeven.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er bestaan vier types zonnepanelen. Afhankelijk van uw situatie en het overwegende weertype kiest u voor een bepaald type paneel. Het kan zijn dat u door ruimtegebrek op het dak moet kiezen voor een paneel met een hoog wattage (Wp) en het hoogste rendement om met minder panelen toe te kunnen. Mensen met voldoende ruimte, zoals een landbouwbedrijf met stallen, kunnen kiezen voor een polykristallijn zonnepaneel dat ook bij diffuus licht nog een hoge opbrengst heeft. In België hebben we vaak te maken met diffuus licht.

Monokristallijne zonnepanelen

De eerste zonnepanelen waren van dit type. Nog steeds vormen ze de meerderheid van de gebruikte panelen. Elke zonnecel bestaat uit 1 kristal. (mono). Dit donkere, zwarte paneel heeft een erg hoog rendement (tot 20%) bij direct zonlicht. Een hogere kostprijs t.o.v. de polykristallijne zonnepanelen.

Polykristallijne zonnepanelen

Meerdere kristallen per zonnecel maar de spreiding is willekeurig. Een goed rendement van maximaal 16%. Werkt ook goed bij diffuus licht, zoals bewolkt weer. Deze blauwige panelen hebben een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Amorfe zonnepanelen

Een zonnepaneel dat bestaat uit een laagje amorf silicium, zonder kristalstructuur! Het zijn de goedkoopste zonnepanelen. Tot 20% goedkoper dan andere pv-paneel types. Ze doen het goed bij diffuus licht en zijn zelfs lichtjes buigbaar. Het rendement is met 10% niet geweldig. Er zijn meer panelen nodig en ze gaan ook minder lang mee.

Hoeveel panelen heb ik nodig, en wat kost het?

We kunnen eens uitrekenen hoeveel zonnepanelen we theoretisch nodig hebben voor een gezin van 4 personen voor zonnepanelen in Oost-Vlaanderen.

Rekenvoorbeeld voor een gezin met 2 kinderen: (4 personen)

Het gemiddelde verbruik per persoon is 1000 kWh /jaar. Vier mensen zullen dus ongeveer 4000 kWh/jaar verbruiken. U kunt ook kijken op de energie eindafrekening van vorig jaar als u precies wilt weten wat uw verbruik was. In België behalen zonnepanelen maximaal 85% van hun normale vermogen. U heeft dus 4706 Wp wattage aan zonnepanelen nodig om dit te realiseren. (4706 * 0,85 = 4000 kWh) Hoeveel panelen zijn dit? Dat is natuurlijk afhankelijk van het paneel. Als u kiest voor een paneel met een piekvermogen van 310 Wp dan heeft u minimaal 16 panelen nodig. (4706 Wp/310 = 16 circa)  (Wp = Wattage piekvermogen) We merken dat er in België vooral voor de mono- en poly kristallijne panelen wordt gekozen.

Prijsindicatie: €6500,00 tot €7000,00 (incl. montage, omvormer en BTW)
Dit is exclusief slimme elektriciteitsmeter, accu noodstroomsysteem.

Het Wattage (Wp) van zonnepanelen neemt elk jaar toe. Er zijn anno 2020 panelen op de markt met een wattage van 345 Wp tot zelfs 380 Wp.

Waarop moeten we letten? Enkele tips!

  • Plaats de omvormer niet op zolder maar wel in een droge ruimte. Liefst niet te ver van de zonnepanelen verwijderd. Dat is namelijk nadelig voor het rendement van uw installatie.
  • Vraag meerdere offertes Nadien is het zaak om deze offertes goed te vergelijken. Er zijn mensen die op deze manier tot 40% hebben kunnen besparen.
  • Houd de prijs en terugverdientijd in de gaten. De groenestroompremie is vervallen, maar zonnepanelen zijn een stuk goedkoper geworden ten opzichte van 10 jaar geleden. Ook in 2020 is het daarom nog zeer rendabel om zonnepanelen te plaatsen. Een terugverdientijd van ongeveer 8 à 10 jaar is normaal. Als we weten dat zonnepanelen zeker 25 tot 30 jaar meegaan, mag u rekenen op 15 tot 20 jaar pure winst!
  • Zonnepanelen werken niet bij stroomuitval. De omvormer komt dan automatisch spanningsloos te staan, uit veiligheidsoverwegingen. U kunt accu’s overwegen om niet zonder stroom te vallen. Pas dan hebt u echt een installatie die autonoom kan werken. Echter nog wel gekoppeld aan het net. Een accusysteem is echter vrij prijzig.
  • Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de energie productie van de installatie zoals ligging van het dak, de hellingshoek van het dak (35 graden is optimaal), de temperatuur (Pas op voor oververhitting), schaduw van overhangende bomen of andere huizen, het type zonnepaneel en de kwaliteit van de omvormer.
  • Zijn de panelen serie of parallel geschakeld? Standaard worden ze in serie geschakeld maar dat betekent dat schaduw op één van de panelen invloed kan hebben op de hele installatie. Tegenwoordig komen hiervoor steeds meer oplossingen om energieverlies door schaduwplekken tegen te gaan.
Installateur zonnepanelen Oost-Vlaanderen

Waarom kiezen voor zonnepanelen te Oost-Vlaanderen?

Zonnepanelen installatie

Hieronder een aantal redenen waarom mensen in Oost-Vlaanderen zijn begonnen met zelf stroom opwekken met zonnepanelen: (de voordelen)

  • Kosten besparen op de energiefactuur. U hebt alleen te maken met de afschrijving van de zonne-energie installatie.
  • Een schoner milieu. Zonnepanelen stoten geen broeikasgassen zoals CO² uit. Mensen worden ook bewuster wat betreft hun verbruik.
  • Stroom van zonnepanelen is erg betrouwbaar. Als er een stroompanne is, heeft u nergens last van. De zonnestroom ligt opgeslagen in back-up accu’s (vrij prijzig)
  • Vergoeding voor stroomproductie: Als u teveel stroom produceert met uw installatie wordt deze aan het stroomnet geleverd. U krijgt daar een kleine vergoeding voor.
  • Minimale slijtage: De slijtage is minimaal. Wel regelmatig schoon (laten) maken. U kunt dit bijvoorbeeld combineren met het bezoek van uw glazenwasser of misschien biedt de plaatsingsfirma een onderhoudscontract aan? Een 2-jaarlijkse check-up is aan te raden.
  • De installatie van zonnepanelen is vakwerk, maar vaak in één dag gebeurd.
  • Na hun levensduur (25 jaar) kunnen zonnepanelen gerecycleerd
  • De waarde van uw woning kan toenemen door die zonnepaneelinstallatie.
  • U bent niet meer overgeleverd aan de grillige prijsontwikkelingen op de energiemarkt.

Zonnepanelen installatie uitwerken te Oost-Vlaanderen?

De beste prijzen en naservice bij Klima-Technics!