Airco - Airconditioning

Onder airconditioning verstaat men het behandelen van de lucht in een ruimte waarin personen verblijven om zo een aangename temperatuur, vochtigheidsgehalte, zuiverheid, alsook een goede luchtcirculatie te verzekeren.

Dit gebeurt zowel in koeling als in verwarming. Meer specifiek spreekt men over comfort–koeling. Bij comfort–koeling (of verwarming) wordt gestreefd naar een temperatuur tussen de 20ºC en de 25ºC. Naast comfort–koeling heb je ook koeling. Bij koeling ligt de streeftemperatuur onder de 18 ºC. Dit is een belangrijk onderscheid. Bij verwarming wordt een streeftemperatuur ingesteld op 21°C.

Airco Klima-Technics

Airco installatie gepland?

De beste prijzen en naservice bij Klima-Technics!

Hoe werkt airco koeling?

De meeste airconditioners zijn standaard airconditioners in warmtepompuitvoering (omkeerbare airco’s). Ze bieden naast koeling eveneens de mogelijkheid om een ruimte te verwarmen.

Een omkeerbare airconditioner of warmtepomp is gebaseerd op het transport van warmte van de ene ruimte naar de andere.

Een airco (of lucht/lucht warmtepomp) bestaat hoofdzakelijk uit volgende onderdelen:

  • Een binnentoestel
  • Een buitentoestel
  • Een gesloten circuit koperen leidingen die de binnen- en buitenunit met elkaar verbinden
  • Koelmiddel dat door het gesloten circuit koperen leidingen vloeit. Het is dit koelmiddel dat zorgt voor het transport van de warmte van de ene ruimte naar de andere.
Airco Samsung

Airconditioning Klima-Technics

1. Binnenunit

Een ventilator (nr. 5 op tekening) blaast de warme binnenlucht door een warmtewisselaar waardoor een koud koelmiddel vloeit. Het koelmiddel neemt de warmte van de lucht op en verdampt. De afgekoelde lucht wordt terug in het lokaal verspreid.

2. Koperen leidingen

Het gas geworden koelmiddel verplaatst zich via koperen leidingen van de binnenunit naar de buitenunit.

3. Buitenunit

In de buitenunit wordt het warme gas samengedrukt door middel van de compressor. Hierdoor wordt de binnen opgenomen warmte terug afgegeven. Daarbij wordt het koelmiddel terug vloeibaar.

4. Koelmiddel

Het vloeibaar geworden koelmiddel vloeit terug naar de binnenunit, waardoor het hele proces terug opnieuw kan beginnen.
De moderne airconditioners maken gebruik van milieuvriendelijke koelmiddelen (R410A) en materialen en schaden dus het milieu niet. Deze koelmiddelen tasten de ozonlaag niet aan.

Hoe werkt verwarming?

Bij verwarming wordt bovenstaande cyclus gewoon omgekeerd.

Airco installatie gepland?

De beste prijzen en naservice bij Klima-Technics!