Zonnepanelen
De zon is een indrukwekkende bron van energie, ze levert per dag ruim 8.000 keer meer energie dan wij op aarde nodig hebben.
Ze zal daarom in de toekomst steeds belangrijker worden als alternatief om ons van energie te voorzien.
Zonnepanelen (ook photovoltaïsche of PV-installaties genoemd) zetten licht om in elektriciteit die u meteen kunt gebruiken.
Een installatie bestaat uit de zonnepanelen zelf, een montagesysteem om de panelen op het dak te plaatsen, bekabeling en minstens één omvormer die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom.
Thuisbatterij
Wilt u een thuisbatterij kopen? Wil u uw energierekening drukken gezien de torenhoge prijzen en wil u op een ecologische manier verwarmen? Dan is een thuisbatterij zeker een verstandige investering. Deze batterijen voor energieopslag thuis worden steeds betaalbaarder en zelfs een topmerk als Huawei wordt voor iedereen bereikbaar.
Zonnepanelen op uw dak installeren?
Het is steeds belangrijker dat er in woningen zuinig met energie wordt omgegaan. In het verleden ging veel aandacht uit naar het isoleren van woningen. De meeste woningen zijn nu goed geïsoleerd. Er zijn echter meerdere manieren om een energieneutrale woning te krijgen. Zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen is zo’n manier. Het is goed voor het milieu en uw portemonnee. Met een eigen installatie zonnepanelen gaat u jaarlijks een flink bedrag besparen op de energiefactuur. Gelet op de gunstige terugverdientijd van ongeveer 8 jaar is deze investering zeker de moeite waard. De panelen zelf gaan minimaal 25 jaar mee.
Waarom kiezen voor zonnepanelen?
Hieronder een aantal redenen waarom mensen zijn begonnen met zelf stroom opwekken met zonnepanelen: (de voordelen)
- Kosten besparen op de energiefactuur. U hebt alleen te maken met de afschrijving van de zonne-energie installatie.
- Een schoner milieu. Zonnepanelen stoten geen broeikasgassen zoals CO² uit. Mensen worden ook bewuster wat betreft hun verbruik.
- Stroom van zonnepanelen is erg betrouwbaar. Als er een stroompanne is, heeft u nergens last van. De zonnestroom ligt opgeslagen in back-up accu’s (vrij prijzig)
- Vergoeding voor stroomproductie: Als u teveel stroom produceert met uw installatie wordt deze aan het stroomnet geleverd. U krijgt daar een kleine vergoeding voor.
- Minimale slijtage: De slijtage is minimaal. Wel regelmatig schoon (laten) maken. U kunt dit bijvoorbeeld combineren met het bezoek van uw glazenwasser of misschien biedt de plaatsingsfirma een onderhoudscontract aan? Een 2-jaarlijkse check-up is aan te raden.
- De installatie van zonnepanelen is vakwerk, maar vaak in één dag gebeurd.
- Na hun levensduur (25 jaar) kunnen zonnepanelen gerecycleerd
- De waarde van uw woning kan toenemen door die zonnepaneelinstallatie.
- U bent niet meer overgeleverd aan de grillige prijsontwikkelingen op de energiemarkt.
Hoe werken zonnepanelen eigenlijk?
Het principe van zonnepanelen is gebaseerd op fotovoltaïsche cellen. Elk zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Deze cellen zijn in staat om licht om te zetten in stroom. Een magisch proces, mogen we wel zeggen. Het is gelijkstroom dat later wordt omgezet naar wisselstroom. Het is deze wisselstroom waarop de elektrische apparatuur in onze woning werkt.
Zeker op een frisse zonnige lentedag wordt er al behoorlijk wat stroom geproduceerd met behulp van zonnepanelen. Erg warme zomerdagen zijn eerder nadelig voor de installatie. Dit leidt namelijk tot overmatige warmteproductie. Als een installatie te warm wordt is dat (zeer) nadelig voor de energieopwekking.