Warmtepomp Melle

Warmtepomp installateur te Melle gezocht? We lopen wereldwijd tegen de grenzen van onze fossiele brandstofvoorraden aan in Melle. Hiermee bedoelen we stookolie, benzine en aardgas. Iedereen wist natuurlijk dat deze voorraden niet grenzeloos zijn. Eens is het gedaan met deze energiebronnen. Daarnaast spelen klimaatoverwegingen de laatste jaren een steeds grotere rol om andere energiebronnen te vinden en ontwikkelen. We bespreken in dit artikel de keuze voor alternatieve energiesystemen die kunnen dienen voor uw verwarming. Denkt u maar eens aan zonnesystemen, zonneboilers, warmtepompen en passieve woonhuizen. De consument heeft deze producten inmiddels ontdekt en de vraag zit goed in de lift. Dan kijken we bijvoorbeeld naar de Scandinavische landen, of Zwitserland en Oostenrijk, waar warmtepompen op dit moment al veel worden toegepast om huizen te verwarmen. Mensen kiezen voor een warmtepomp omdat ze energiezuinig is, een lage CO² uitstoot heeft en een goede vervanging is voor fossiele brandstoffen zijn die vervuilend zijn.

Warmtepomp Melle

Warmtepomp installatie te Melle gepland?

De beste prijzen en naservice bij Klima-Technics!

Hoe werkt een warmtepomp?

Zoals de meesten al weten, haalt een warmtepomp haar energie uit de omgeving. Dat kan uit de lucht, water of bodem. In onze omgeving is ruim voldoende warmte aanwezig om zelfs een grotere woning mee te verwarmen. Het verwarmen met een dit soort pomp is goedkoop omdat een warmtepomp voor 75% gebruikmaakt van gratis warmte uit onze omgeving. Op deze manier is de investering van de pomp zo terugverdiend.

Gelukkig kunt u de warmtepomp koppelen aan de bestaande verwarmingsinstallatie. Als u bezig bent met een nieuwbouw of een grondige renovatie is het helemaal mooi. Dan kunt u meteen vloerverwarming of wandverwarming laten aanleggen. Een warmtepomp in combinatie met deze verwarmingselementen is de beste keuze. Ook oudere installaties met radiatoren werken prima samen met dit type pomp.

We kunnen een warmtepomp prima vergelijken met een koelkast. De koelkast koelt af omdat er in het vriesvak een verdamper zit waarin een koelmiddel kan circuleren. De voedingswaren geven hun warmte in de koelkast af aan de verdamper, waarna de warmte via een condensor de koelkast verlaat. Dit is het zwarte metalen rooster aan de achterkant.

Wat een warmtepomp doet is eigenlijk hetzelfde. Ze zuigen of pompen warmte op uit de omgeving. Dat kan lucht, water of aarde zijn. In deze omgeving is altijd een grote hoeveelheid energie opgeslagen, zelfs in de winter. Deze warmte wordt samengeperst en gebruikt om een woning te verwarmen. Warmtepompen nemen bij een lagere temperatuur warmte op, en geven die warmte weer af bij een hogere temperatuur door condensatie. In het eerste geval moet het kookpunt verlaagd worden, in het tweede geval verhoogd. Door de druk op te drijven in de compressor (dat is de pomp) wordt het kookpunt verhoogd. Het kookpunt kunt u verlagen door de druk te laten zakken via een expansieventiel.  Het hele proces van verdampen, comprimeren, condenseren en expanderen vindt plaats in een gesloten kringloop met gebruikmaking van vloeibaar koelmiddel.

Voordat we verder gaan met de verschillende soorten warmtepompen kijken we eerst nog even naar de belangrijkste voor- en nadelen.

Warmtepompen Melle

Voordelen warmtepomp Melle

 • De installatie is zeer onderhoudsarm
 • Te gebruiken voor verwarmen maar ook voor koelen (airco!!)
 • Zeer laag energieverbruik. Het rendement kan oplopen tot 600%. Met 1 kW stroom kunt u 6 KW stroom opwekken.
 • Milieuvriendelijk door lage CO² uitstoot
 • Levensduur is minimaal 20 jaar.
 • Geen schoorsteen nodig.
 • Geen stookolieput nodig.

Nadelen van een warmtepomp

 • Het is een grote investering. De goedkoopste warmtepompen beginnen bij €5000,- inclusief btw en montage.
 • Om dezelfde verwarming te bereiken dient de capaciteit van radiatoren vaak uitgebreid te worden.
 • Het water dat via de warmtepomp in de radiatoren komt is van een lagere temperatuur. Het opwarmen duurt hierdoor wat langer.
 • Dit model pomp zelf neemt redelijk wat plaats in (horizontale collector). Bij andere pompen is een specifieke ligging noodzakelijk.

Er bestaan inmiddels verschillende soorten warmtepompen. We noemen wat mogelijkheden met een kleine prijsindicatie.

Lucht/water warmtepomp          € 10.000 – € 15.000

Lucht/lucht warmtepomp            € 2.000 – € 8.000

Grond/water warmtepomp        € 15.000 – € 25.000

Water/water warmtepomp        € 15.000 – € 20.000

Hybride warmtepomp                   € 5.000 – € 7.000

We zullen de lucht/lucht warmtepomp, de lucht/water warmtepomp en de water/water warmtepomp even nader bekijken omdat dit waarschijnlijk de interessantste zijn.

Lucht/lucht warmtepomp

De eerste warmtepompen onttrokken de warmte uit de buitenlucht. Deze wordt gecomprimeerd en bij een hogere temperatuur weer vrijgelaten. Dit is een redelijk snelle manier van verwarmen. Een lucht/lucht warmtepomp kan doorgaans ook koelen. Daarbij wordt de warmte van binnen naar buiten gebracht. Deze warmtepomp is sterk comfort verhogend.

Lucht/water warmtepomp

Een deel van de werking van dit type is hetzelfde als hierboven. Deze pompen halen ook hun warmte uit de buitenlucht en ze worden in de pomp omgezet naar een hogere temperatuur. Daarna wordt de warmte afgegeven aan water. Deze pomp is gekoppeld aan de CV-installatie van een woning. Het water wordt doorgaans tot een temperatuur van 38 graden verwarmd. Er wordt een hoog rendement bereikt door de lage condensatietemperatuur. Sommige modellen kunnen ook koelen. Met deze warmtepomp is geen water of bodem bron nodig waardoor de investering lager is.

Water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp onttrekt zijn energie uit water. Dat kan van alles zijn, waardoor we drie mogelijkheden onderscheiden:

 • Water uit een rivier of meer: Een waterloop of meer kan gebruikt worden voor het oppompen van water. Het water gaat door een scheidingswisselaar en wordt dan weer geloosd. Een heel goede voorfilter is noodzakelijk. Het rendement van dit systeem ligt behoorlijk hoog. De rivier vormt immers een onuitputtelijke bron van energie. Pas bij temperaturen onder de 4 graden zal het rendement teruglopen. De toepasbaarheid van deze warmtepomp heeft een rivier of meer nodig. Soms is het zelfs verboden om hieruit continu water op te pompen en te lozen. Onderzoek dus eerst de regelgeving in uw omgeving.
 • Verticale grondwarmtewisselaar: Hierbij wordt een erg diepe put geboord. In deze put worden pijpen geplaats waardoor het water stroomt. Het water neemt de warmte van de diepe grondlagen op. Daarna wordt het warme water weer naar boven gepompt. We werken hier met putten op grote diepte. Seizoensinvloeden spelen hier geen rol. Er is hiervoor wel een vergunning nodig om te mogen boren. Het rendement is ook bijzonder hoog. Nadeel is de vereiste vergunning en de kostprijs. Er zal een calculatie gemaakt moeten worden over de terugverdientijd aangezien die voor iedereen anders is.
 • Warmte putten uit grondwater: Ook hier worden putten gebruikt. Er worden er zelfs twee geboord deze keer. Eentje om warm grondwater op te pompen. In de andere put wordt aan koudere afgekoelde water (na gebruik) geloosd waarna het weer opgewarmd wordt in de ondergrond. Let op: er zijn in Nederland en België mogelijk beperkingen van kracht. Het vrij lozen van afvalwater is niet toegestaan vanwege de grote waterverspilling. Het rendement van deze methode is groter dan dat van de vorige twee varianten.  De kostprijs is nog eens hoger omdat er twee putten geboord moeten worden door een gespecialiseerd bedrijf. Er is een groot voordeel omdat deze methode gebruikt kan worden om te koelen. Het afgekoelde grondwater wordt geloosd en de tweede put. Dat koude water kan in de zomer gebruikt worden om de woning te koelen.

Onze Daikin hybride warmtepomp combineert deze pomp met en een condenserende gasketel om het energierendement onafhankelijk van de buitentemperatuur nog beter te optimaliseren. Startprijzen: €5000,- a €7000,- inclusief btw en montage.

Warmtepomp in Melle plaatsen?

De beste prijzen en naservice bij warmtepomp installateur Klima-Technics!