Thuisbatterij kopen? Batterijopslag zonnepanelen van Klima-Technics!
Een thuisbatterij kopen? Wil u uw energierekening drukken gezien de torenhoge prijzen en wil u op een ecologische manier verwarmen? Dan is een thuisbatterij zeker een verstandige investering. Deze batterijen voor energieopslag thuis worden steeds betaalbaarder en zelfs een topmerk als Huawei wordt voor iedereen bereikbaar.
Klima-Technics gaat dieper in op de voordelen van een thuisbatterij en vertellen we u waarom een thuisbatterij kopen in combinatie met zonnepanelen helemaal verstandig is. Na het lezen van deze informatie ziet u ongetwijfeld de meerwaarde van een thuisbatterij in. Heel wat mensen gingen u al voor en ook wanneer u al zonnepanelen heeft, kan het laten plaatsen van een thuisbatterij meer dan de moeite waard zijn. Met de Huawei thuisbatterij kiest u voor zekerheid en een kwalitatieve thuisbatterij die jaren meegaat.
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd is eigenlijk een Lithium-Ion-batterij die door zonnestroom wordt opgeladen. U kan er ook elektriciteit mee van het net halen in dalperiodes om deze vervolgens te gebruiken in piekperiodes, maar de grootste winst haalt u uit een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen. De thuisbatterij wordt opgeladen en pas wanneer deze batterij leeg is, zal er terug stroom van het energienet gehaald worden. Het spreekt voor zich dat hoe performanter uw thuisbatterij is, hoe beter. Bij Huawei thuisbatterijen bent u alvast verzekerd van een optimaal rendement, maar er zijn ook andere merken die uitstekende prestaties neerzetten. In combinatie met zonnepanelen is het trouwens best mogelijk dat u helemaal geen energie van het net moet halen als u energiezuinig leeft. Als u geen energie meer hoeft te betalen, kan u vrij snel de investering in uw Huawei thuisbatterij terugverdienen. De voorbije jaren zijn thuisbatterijen al in prijs gedaald en ongetwijfeld zal er de komende jaren nog een verdere prijsdaling volgen. De kans bestaat dan wel dat het afgelopen is met de subsidies. Deze regeling ligt namelijk onder vuur en de voorbije jaren zijn de subsidies en premies enkel maar achteruit gegaan.
Wanneer is een thuisbatterij interessant?
Hoewel de thuisbatterijen een interessante manier zijn voor energieopslag thuis, is een thuisbatterij nog niet voor iedereen even interessant.
- In combinatie met zonnepanelen en een digitale teller is een thuisbatterij al snel rendabel. U haalt het rendement uit zelfconsumptie van de door de thuisbatterij gestockeerde energie. Denkt u na over het feit om nieuwe zonnepanelen te plaatsen, dan is de combinatie met een Huawei thuisbatterij zeker interessant. Er is ook een mooie installatiepremie voor wanneer u een thuisbatterij laat plaatsen door een erkende installateur. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, maar voor heel wat mensen zijn de perfect haalbaar. Zit u in deze situatie dan kunt in principe uw zonnepanelen binnen de 7 jaar terugverdienen. Als u weet dat de levensduur van een Huawei thuisbatterij tot 20 jaar kan zijn, dan heeft u ruim de tijd om uw investering terug te verdienen. Met wat spaarzaamheid heeft u misschien helemaal het energienet niet meer nodig. Als u nu opteert voor de combinatie zonnepanelen en thuisbatterij, dan kan u ook meteen een hybride omvormer laten installeren, waardoor deze kosten later wegvallen.
- Beschikt u over zonnepanelen en zit u met een terugdraaiende teller, dan valt uw thuisbatterij – zelfs met een Huawei – moeilijk rendabel te krijgen. U geniet immers nog van het voordelige prosumententarief. U haalt hier uw voordeel uit, maar gaat minder voordeel puren uit een thuisbatterij. Bovendien gaat u meestal ook een nieuwe omvormer moeten laten installeren, want de kans is groot dat u niet over een bidirectionele omvormer beschikt.
Het ene geval is dus duidelijk het andere niet. Een installateur kan u een grondige berekening maken, waarna u een weloverwogen besluit kan nemen.
Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij en zonnepanelen?
Vanaf 1 januari 2021 werd de voordelige regeling met de terugdraaiende teller al stopgezet. Vanaf 2022 zal de producent zonnestroom injecteren tegen een fors lagere prijs. Het wordt dus met andere woorden een stuk minder interessant om niet alles zelf te verbruiken. Zonne-energie produceren en deze vervolgens op het net injecteren wordt veel minder interessant. Het wordt dus steeds rendabeler om uw energie zelf te consumeren en daar helpt uw thuisbatterij een fors handje bij. Zo kunt u bijvoorbeeld overdag goedkope zonne-energie opslaan om deze ‘s avonds te verbruiken. Doorgaans is de elektriciteit dan duurder. Koppelt u een thuisbatterij van Huawei aan een slimme meter, dan bent u ook perfect in staat om het nieuwe capaciteitstarief of piektarief te omzeilen.
Alle specialisten zijn het er over eens: met de combinatie van performante en goed geplaatste zonnepanelen en een thuisbatterij van Huawei zit u goed. Huawei produceert overigens geen zonnepanelen, maar heel wat installateurs van zonnepanelen gaan wel voor de combinatie. Logisch, want Huawei zorgt ook in Europa voor een zeer goede ondersteuning en service.
Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?
- Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen staat garant voor groene energie. U wekt uw eigen energie op en kan deze ook gaan verbruiken. Nu de wereld steeds meer om duurzaamheid draait, bent u alvast een voorloper.
- Omdat u instaat voor een groot deel van uw eigen energie, zal u heel wat minder moeten betalen. Uw energierekening daalt en kan zelfs helemaal 0 worden wanneer u energiebewust leeft. Zeker nu de energietarieven zeer hoog zijn, hoef jij daar veel minder van wakker te liggen.
- Is er een stroomuitval, dan kan heeft u nog altijd reservecapaciteit in uw batterij. Zo bent u minder afhankelijk van het net, wat een gerust gevoel kan geven. Een thuisbatterij kan dus ook perfect ingezet worden als noodstroomvoorziening bij pannes.
- U benut de investering in uw zonnepanelen ten volle.
- U kunt met de opgeslagen energie ook uw elektrische wagen opwarmen.
Kiest u voor de Huawei thuisbatterij, dan geniet u van extra power en de duurzame kwaliteit van een marktleider. De Huawei gaat bovendien een heel stuk langer mee dan andere merken en de garantie geeft bijkomende zekerheid. Dit merk heeft een uitstekende reputatie en is verkrijgbaar met een verschillende opslagcapaciteit.
Wat kost een thuisbatterij en wat brengt het op?
De opbrengst van een thuisbatterij hangt van heel wat factoren af. Uiteraard geniet u door te kiezen voor een Huawei thuisbatterij van één van de meest performante thuisbatterijen op de markt. Niet alleen geniet u van de innovatiekracht van een A-merk, u krijgt ook 10 jaar garantie op de Huawei thuisbatterijen en er zijn tal van installateurs die met het merk werken. Voor een degelijke thuisbatterij betaalt u toch al snel 4.000 euro, maar ook veel duurdere thuisbatterijen zijn mogelijk. Het type thuisbatterij en het geleverde vermogen bepalen voor een groot deel de kostprijs van uw thuisbatterij. Ook de installatiekost kan een rol spelen, maar de meeste thuisbatterijen vallen gemakkelijk te installeren. Ook een Huawei thuisbatterij laat zich makkelijk plaatsen door een ervaren installateur. Weet dat Huawei thuisbatterijen in principe maximaal een 20-tal jaar kunnen meegaan.
Zijn er ook aandachtspunten bij een thuisbatterij?
Hoewel er geen nadelen aan thuisbatterijen verbonden zijn, kan het rendement wel verschillen. Bovendien blijft een thuisbatterij wel een fikse investering. Let u niet op uw energieverbruik, heeft u een groot gezin of zijn er andere bijzondere omstandigheden: dan is de kans klein dat u volledig onafhankelijk van het energienet kunt leven. Bovendien vraagt het produceren van een thuisbatterij ook wel wat grondstoffen die natuurlijk ook van ergens moeten komen. Bovendien blijft het wel een batterij en batterijen hebben impact op het milieu. Gelukkig gaan de Huawei thuisbatterijen 20 jaar mee, waardoor ze ruim opleveren. Bij het opslaan van energie gaat er altijd wat energie verloren, dat kunnen zelfs Huawei thuisbatterijen niet voorkomen al wordt dit verlies tot een minimum beperkt.
Momenteel kunt u nog een premie krijgen voor zowel zonnepanelen als thuisbatterijen. Grijp dus het momentum en sleep deze premies binnen. De kans bestaat dat deze in de nabije toekomst worden afgeschaft of drastisch worden beperkt.
Wist u dat Huawei verantwoordelijk blijft voor de batterij?
Een thuisbatterij heeft zeker een impact op het milieu, daar kan u niet omheen. Maar weet dat Huawei als fabrikant verantwoordelijk blijft en een aanvaardingsplicht heeft. Concreet wil dit zeggen dat Huawei verantwoordelijk blijft voor wat er met de onderdelen van de batterij gebeurt. Huawei is dan ook verplicht om uw thuisbatterij terug te nemen en te recycleren of te hergebruiken. Zo hoeft u niet wakker te liggen van uw ecologische voetafdruk.
Is het mogelijk om met een thuisbatterij off grid te leven?
Off grid is een begrip dat de laatste tijd meer opduikt. Mensen die off grid leven hebben helemaal geen aansluiting op het elektriciteitsnet. Mensen die off grid leven zijn meestal zeer energiebewust en willen ook niet afhankelijk zijn van andere partijen. Zij maken meestal gebruik van zonnepanelen, al dan niet in combinatie met windenergie. Een thuisbatterij, zelfs een thuisbatterij van Huawei, is onvoldoende om off grid te gaan leven. Volledig de energiebehoefte van een gezin dekken is met een thuisbatterij onmogelijk. Zeker in de winter is er door een gebrek aan zonlicht een probleem. Dit terwijl u in de winter in principe meer energie nodig hebt dan in de zomer.
Realistisch gezien is volkomen off grid leven een utopisch verhaal en enkel weggelegd voor mensen die heel fel willen inboeten op hun wooncomfort.