Lucht/water warmtepomp als duurzame verwarming
Wenst u meer te weten over de lucht/water warmtepompen en de lucht/water warmtepomp prijs? Bij Klima-Technics vertellen we u alles over de lucht/water warmtepomp. We zetten de voordelen op een rijtje, geven u een prijsindicatie en vertellen u waar op te letten. Bovendien schetsen we ook nog even kort hoe de werking van een lucht/water warmtepomp in zijn werking gaat. Zo kan u goed geïnformeerd overgaan tot de aankoop van een lucht/water warmtepomp. Deze pomp vormt sowieso een interessante investering.
Wat is een lucht/water warmtepomp?
Er zijn vier types warmtepompen en de lucht/water warmtepomp is daar de bekendste en meest populaire van. De meeste huishoudens opteren dan ook voor dit type pomp. Niet alleen is dit type warmtepomp het voordeligst, ze leveren ook een hoog rendement en betalen op die manier zichzelf terug.
Deze pomp werkt op basis van een koelmiddel dat rond wordt gepompt in een gesloten circuit. Het koelmiddel neemt de warmte van de buitenlucht op en verdampt dit door middel van een interne verdamper in de lucht/water warmtepomp. Een compressor stuurt de damp vervolgens naar een condensor, waar deze wordt afgekoeld door middel van warm water. Vervolgens gaat deze damp opnieuw condenseren, waardoor er weer een vloeibaar koelmiddel ontstaat. Dankzij dit proces neemt uw verwarmingsinstallatie de warmte uit de buitenlucht over, waardoor u voordelig kunt verwarmen.
Er zijn dus ook nog een aantal andere types warmtepompen. Deze hebben stuk voor stuk hun voor- en nadelen. Een erkend installateur zal u kunnen adviseren welk type warmtepomp het best bij uw situatie past.
De werking van een lucht/water warmtepomp?
Als eerste gaat de verdamper aan het werk. In het lage druk circuit van de warmtepomp wordt de warmte onttrokken aan de bron om het koudemiddel te verdampen. Zo gaat het koudemiddel van vloeistof naar gas. In deze damp zit heel wat warmte opgeslagen. In de compressor wordt het koudemiddel onder verschillende drukken rondgepompt. Het is hier dat elektriciteit verbruikt wordt. In de condensor wordt het koudemiddel gecondenseerd en komt alle warmte weer vrij. Deze warmte wordt opgenomen door water dat langs de condensor stroomt. Het expansieventiel, een elektronisch regelbare vernauwing in het circuit dient om de druk te verlagen.
Wat zijn de voordelen van een lucht/water warmtepomp?
Kiezen voor een lucht/water warmtepomp is kiezen voor heel wat voordelen:
- Een lucht/water warmtepomp kan gebruikt worden voor uw centrale verwarming, maar ook uw sanitair water kan u er perfect mee opwarmen. Wist u trouwens dat dit type warmtepomp perfect te combineren valt met vloerverwarming.
- Een lucht/water warmtepomp valt eenvoudig te installeren, waardoor de installatiekosten binnen de perken blijven. Een installatie duurt zelden tot nooit langer dan één dag, waardoor u ook minimale hinder ondervindt.
- Een lucht/water warmtepomp slorpt minder energie op dan een verwarmingsketel om hetzelfde behaaglijke gevoel te scheppen. Bovendien haalt een warmtepomp zo’n 75% van zijn energie uit de natuur; Gratis en voor niets dus.
- Een warmtepomp is een zeer milieuvriendelijke manier om te verwarmen. Zeker wanneer u kiest voor een combinatie met zonnepanelen, dan kun je volledig energie onafhankelijk opereren. Tenzij je heel veel verbruikt.
Het zijn maar enkele voordelen waarom mensen – ondanks de investering – overgaan tot de installatie van een lucht/warmtepomp. De overheid zet meer en meer in op duurzame energie en de warmtepomp past perfect in dit plaatje. Momenteel kan u nog steeds premies krijgen voor de installatie van een warmtepomp. Het is onzeker hoe dit in de komende jaren gaat evolueren? Daarom is het nu ontzettend interessant om te investeren.
Voor welke premies komt u in aanmerking?
Kiest u voor een lucht/water warmtepomp, dan komt u vandaag de dag nog in aanmerking voor een premie. Dit drukt de kosten van een warmtepomp aanzienlijk en maakt de aanschaf van een warmtepomp nog interessanter. U komt in aanmerking voor een maximale premie van 1.500 euro, die u via Fluvius kunt krijgen. Let op, het premiebedrag is telkens beperkt tot maximaal 40% van de factuur. Deze premie kan u aanvragen via de website van Fluvius en er zijn ook wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Deze goed nalezen valt aan te bevelen. Een erkend installateur kan u helpen bij het aanvragen van deze premie en weet exact wat er nodig is.
Wat kost een lucht/water warmtepomp?
Kiest u voor een lucht/water warmtepomp dan vormt dit nog altijd een forse investering. U investeert wel duurzaam en haal zowat 75% van uw energie uit de natuur. Slechts voor het andere kwart heeft u nog elektriciteit nodig. Door te opteren voor een lucht/water warmtepomp heeft u ook geen dure aansluitingen, keuringen of distributiekosten, dit in tegenstelling tot heel wat andere verwarmingsopties. De prijs van een lucht/water warmtepomp kan flink schommelen, maar reken voor een model van een kwalitatief A-merk op een investering van om en bij de € 8.000. Het nodige vermogen en uw specifieke situatie bepalen de totaalprijs. Een installateur zal u op voorhand altijd een prijsindicatie kunnen geven. Kies altijd voor een erkende installateur die met kwalitatieve lucht/warmtepompen werkt. Op die manier bent u zeker van kwaliteit en een degelijke garantie.
Let wel, dit is slechts een indicatie. Laat u echter niet enkel door de prijs leiden wanneer u investeert in een lucht/warmtepomp. Het loont vaak de moeite om te investeren in een wat duurder A-merk. Zo geniet u van een perfecte ondersteuning.
Is er een premie voor geothermische warmtepompen?
Kiezen voor een geothermische warmtepomp wordt extra interessant omdat er momenteel nog een premie is die kan oplopen tot 4.000 euro. Deze premie is verbonden aan strikte voorwaarden, maar het scheelt wel een slok op de borrel. Uw installateur zal u ongetwijfeld alles over deze premie kunnen vertellen en kan u helpen bij het bekomen van deze premie. Deze premie kan via Fluvius, de netwerkbeheerder aangevraagd worden. De voorwaarden zijn vrij strikt voor de pompen en het is niet gegarandeerd dat deze premies nog heel lang gaan meegaan. Snel handelen loont dan ook.
Wanneer is een lucht/water warmtepomp interessant?
Wanneer is een lucht/water warmtepomp interessant?
De installatie van dit type warmtepomp is interessant wanneer:
- U een bestaande verwarmingsketel wenst te vernieuwen
De dag van vandaag draait alles om duurzaamheid en energiezuinigheid. De overheid zet hier ook steeds meer op in. Een investering in een lucht/water warmtepomp is een duurzame investering. Bovendien kan u dit type warmtepomp heel makkelijk aansluiten op andere installaties.Kiest u voor een lucht/water warmtepomp dan is het wel belangrijk dat uw woning voldoende geïsoleerd is. Zeker in combinatie met vloerverwarming doet een warmtepomp het uitstekend. - U een nieuwe installatie moet kiezen
Een nieuwbouw? Dan loont de installatie van een lucht/water warmtepomp ongetwijfeld. U kan dan ook meteen werken met een lage temperatuurverwarming, zodat u over de perfecte combinatie beschikt en het maximale rendement uit de warmtepomp gehaald kan worden. Ook sanitair water verwarmen is noodzakelijk. Een erkend installateur kan u zeker helpen bij het kiezen van de beste combinatie. - Zwembad- of sanitair water wil verwarmenOp een voordelige en duurzame manier zwembad- of sanitair water opwarmen? Dan is een warmtepomp een aanrader. Deze werkt zelfstandig en kan zonder problemen op bestaande leidingen worden aangesloten.
Voor welke toepassingen kunt u een lucht/water warmtepomp inzetten?
Een lucht/water warmtepomp wordt veelvuldig ingezet voor het verwarmen van zwembaden. Het rendement van deze pompen light hoog. Zo kan er langer aangenaam gezwommen worden. Ook in combinatie met wand- en vloerverwarming komt dit type pomp perfect tot zijn recht. Deze toepassingen hebben een lagere temperatuur nodig dan andere verwarmingstoestellen, waardoor deze perfect te combineren vallen. Ook lage temperatuur radiatoren vormen een goede combo. Lucht/water warmtepompen worden ook vaak ingezet om sanitair water op te warmen. U kunt uw pomp enkel hiervoor gebruiken of kiezen voor een 2-in-1 systeem dat de woning zowel voorziet van warm water als van verwarming.
Hoe werkt een lucht/water warmtepomp concreet?
Een lucht/water warmtepomp beschikt over een buitenpomp waarin een warmtepomp de omgevingslucht absorbeert door middel van koelmiddel en een condensor. De binnenunit ontvangt de warmte en zal deze gebruiken om het water op te warmen. Het warme water gaat vervolgens naar de verwarmingselementen of waterleidingen. Complexer dan dit is de werking niet en al bij al is het dan ook een vrij eenvoudig proces waarbij er weinig kan mislopen.
Een aandachtspunt bij een lucht/water warmtepomp?
Het rendement van een lucht/water warmtepomp is afhankelijk van de buitentemperatuur. Hoe warmer het buiten, hoe minder de pomp moet bijverwarmen. Houd er rekening mee dat het rendement van de warmtepomp stevig daalt als de temperatuur lager is dan 3 graden. Kies daarom steeds voor een pomp voor een pomp met een stevige capaciteit, zodat u ook in de winter kunt genieten van een aangename warmte. Voor gebruik in winterse omstandigheden zijn er betere pompen op de markt verkrijgbaar, maar deze situatie komt in ons land uitzonderlijk voor.
Waar zit het verschil met een lucht/lucht warmtepomp?
Het grote verschil zit in de manier waarop de warmte wordt afgegeven. Bij een lucht/lucht pomp rekent u hiervoor op een ventilator. Bij een lucht/water gaat dit via de verwarmingselementen. Zie daar het grote verschil tussen beide warmtepompen. Een lucht-lucht warmtepomp heeft als grote voordeel dat u deze pomp ook kan inzetten als airconditioning. Beide systemen kosten ongeveer evenveel, dus daar hoeft u uw keuze niet van af te laten hangen. Uw installateur kan u de verschillen van A tot Z verduidelijken. Hij/zij al u met plezier begeleiden in de keuze van de juiste pomp.
Wat met de installatie van een lucht/water warmtepomp
Bij de installatie van een lucht/water warmtepomp komt er ook een binnen-en buitenunit aan te pas. Hier moet u dus wel rekening mee houden. De buitenunit kan vrijstaand of aan een muur bevestigd worden. Dit neemt wel wat plaats in, dus hier dient u rekening mee te houden. De installatie laat u het best over aan een professionele installateur. An sich komt er niet heel veel werk bij kijken en ook breekwerk is niet nodig, maar professionele hulp kan zeker nuttig zijn. Het installeren van een lucht/water warmtepomp is in principe binnen de dag gedaan. Hierdoor vallen de installatiekosten reuze mee. Er zijn warmtepompen die veel complexer zijn om te installeren en waarbij de plaatsingskosten veel hoger oplopen.
Waar plaatst u de lucht/water warmtepomp?
Een warmtepomp kan ook wel enige geluidshinder met zich meebrengen. De plaats, afstand en positie bepalen de geluidsoverlast. Houd bij het plaatsen ook altijd rekening met de omvang van de omkasting en het contactgeluid. Wanneer een pomp zonder kast of tegen een gevel of plat dak geplaatst wordt, dan kan het contactgeluid doordringen en voor hinder zorgen. Een goede installateur zal dan ook altijd de nodige trillingsdemping voorzien.
Aangeraden wordt om het buitendeel van een lucht/water warmtepomp altijd zo ver mogelijk van uw woning te plaatsen. Het is daarbij wel belangrijk om de binnen- en buitenunit niet te ver uit elkaar te plaatsen. Om tot een optimaal rendement te komen, plaatst u deze beter niet meer dan 20 meter uit elkaar. Zo voorkomt u dat er warmte verloren gaat en het rendement afneemt.
Een erkende installateur zal u met plezier adviseren over de optimale plaatsing van uw warmtepomp. In bijna alle gevallen kan er zonder probleem een lucht/water warmtepomp geplaatst worden.