Airco Wetteren - Airconditioning Wetteren
Airco installateur te Wetteren gezocht? De zomers worden steeds droger en vooral warmer in Wetteren en omstreken. Afgelopen jaren hebben we in Wetteren te maken gehad met recordtemperaturen van zelfs boven de 40 graden Celsius. En dat zijn temperaturen om bang van te worden. Met een dergelijke hitte kan een mens niet meer normaal functioneren. Het is dan zaak om uzelf rustig te houden en te wachten tot het voorbij is, wachten op betere tijden. Voor één keer is dat misschien nog wel te doen, maar het werk moet op een gegeven moment ook doorgaan. Werken in een korte broek en T-shirt is op de meeste kantoren niet mogelijk.
Er geldt een (ongeschreven) dresscode. We zullen dus een andere oplossing moeten vinden: een geavanceerd airco-systeem. In andere werelddelen zoals de Verenigde Staten is de airco helemaal ingeburgerd. Daar hebben ze ook vaker te maken met extreem hoge temperaturen. Ook in de Middellandse Zeegebieden is een airconditioner al heel gewoon. Bij ons nog niet, maar daar komt nu verandering in. Mensen blijven niet langer afwachten en zijn op zoek naar een degelijk airco-systeem. Een extra voordeel daarbij is dat een airco tegenwoordig veel meer doet dan alleen de lucht afkoelen. Hij kan ook ventileren, filteren, ontvochtigen of juist bevochtigen en zelfs verwarmen. Maar welk type moeten we nu kopen? Is een airco niet ontzettend duur in gebruik? Waar moet ik rekening mee houden bij de aanschaf? Dat soort vragen komt in dit artikel ruim aan de orde.
Verschillende soorten airco
Airco-apparaten gaan al decennia lang mee. In die lange periode is er een grote verscheidenheid aan toestellen en systemen ontstaan. We zullen even kijken wat voor keuze er tegenwoordig op de markt is.
Vaste airco systemen te Wetteren
Als u een meer permanente oplossing zoekt kies dan voor een van de volgende systemen. Eerst maken we onderscheid tussen monoblock en splitsystemen. Een monoblock bestaat uit één geheel. De splitsystemen beschikken over een binnen- en buiten-unit. Een airco maakt wat geluid bij de koeling van de lucht. De splitsystemen hebben het onderdeel dat lawaai kan maken buiten staan. Dit is de zogenaamde condensgroep, die bestaat uit de condensor en de compressor. Een monoblok staat in zijn geheel binnen, en kan hierdoor het nodige geluid produceren.
· Single-split airco
Dit system bestaat uit een buitenunit waar de condensgroep (condensor en compressor) zich bevindt, en een binnenunit. Voor deze binnenunit zijn er verschillende modellen. U kunt kiezen uit een muurmodel, plafondmodel, vloermodel of cassettemodel (ingebouwd in plafond en nauwelijks nog zichtbaar). Deze splitsystemen zijn duurder maar hebben een goede prijs – kwaliteitverhouding. Het koelvermogen is stukken beter dan van de mobiele systemen.
Er is ook nog een verplaatsbaar splitsysteem. De koelbatterij en compressor zitten in het toestel dat binnen staat. (mobiel systeem maar niet op wieltjes). De condensor bevindt zich buiten. (maakt beetje geluid).
· Multi-split airco
Ook dit systeem bestaat uit een buitenunit met condensgroep en binnenapparaten. Eigenlijk is dit hetzelfde systeem als de single-split airco, alleen kunt u hier meerdere binnenunits aansluiten op één enkele buitengroep. De muur en plafondmodellen worden het meest gebruikt. In kantoren worden vaak cassette-modellen gebruikt. U ervaart met dit geavanceerd systeem weinig geluidshinder in huis. Een goede airco produceert slechts 19dB aan geluid. De binnentoestellen hebben een muuropening nodig van 6 á 10cm. De plaatsing van dergelijke systemen vraagt even wat tijd en planning maar u krijgt er heel wat voor terug. Ze zijn relatief snel te plaatsen.
Grote bekende merken in dit segment zijn Daikin, Mitsubishi en Samsung. Airco merken die u bij Klima-Technics kunt bestellen.
Dan zijn er ook nog systemen voor grote fabriekspanden en kantoren die luisteren naar afkortingen als DVM, VRV en VRF. Dat zijn totaalsystemen voor luchtbehandeling en ze zijn bedoeld voor zeer grote ruimtes. We laten deze systemen hier verder buiten beschouwing.
1. Binnenunit
Een ventilator (nr. 5 op tekening) blaast de warme binnenlucht door een warmtewisselaar waardoor een koud koelmiddel vloeit. Het koelmiddel neemt de warmte van de lucht op en verdampt. De afgekoelde lucht wordt terug in het lokaal verspreid.
2. Koperen leidingen
Het gas geworden koelmiddel verplaatst zich via koperen leidingen van de binnenunit naar de buitenunit.
3. Buitenunit
In de buitenunit wordt het warme gas samengedrukt door middel van de compressor. Hierdoor wordt de binnen opgenomen warmte terug afgegeven. Daarbij wordt het koelmiddel terug vloeibaar.
4. Koelmiddel
Het vloeibaar geworden koelmiddel vloeit terug naar de binnenunit, waardoor het hele proces terug opnieuw kan beginnen.
De moderne airconditioners maken gebruik van milieuvriendelijke koelmiddelen (R410A) en materialen en schaden dus het milieu niet. Deze koelmiddelen tasten de ozonlaag niet aan.
Meer dan alleen afkoelen
Moderne airco systemen doen veel meer dan alleen maar de lucht in de woning of kantoor afkoelen. Ze zorgen ook voor het bevochtigen of ontvochtigen van de lucht. De lucht kan gefilterd worden en ontdaan van (fijn)stof deeltjes. Hierdoor zal de lucht in uw woning gezonder zijn dan ooit tevoren. Ook is het mogelijk om met een moderne airco te ventileren en zelfs het verwarmen van de binnenlucht behoort tot de mogelijkheden met behulp van de ingebouwde warmtepomp. Door al deze eigenschappen mogen we spreken van een geavanceerd klimaatbeheersingssysteem. Daarnaast zijn moderne airco’s ook steeds energiezuiniger geworden.
We sommen de belangrijkste eigenschappen en troeven nog even op:
- Verkoelen
- Be- of ontvochtigen
- Ventileren
- Verwarmen d.m.v. geïntegreerde warmtepomp
- Filteren/zuiveren van de binnenlucht
- energiezuinig
Voordelen van een airco te Wetteren
Het meest voor de hand liggende voordeel van een airco in Wetteren is het koelen van de lucht in de woning of kantoor. Maar daarnaast heeft een moderne airco nog meer voordelen.
- Comfort: de airco is instelbaar op een bepaalde aangename temperatuur. Onafhankelijk wat het weer buiten ook is. Dat wil zeggen dat dit ook kan betekenen dat de aircoluchtbehandelaar de ruimte gaat verwarmen.
- Gezondheid: de airco zorgt ervoor dat de relatieve vochtigheid in uw woning op een constant peil blijft. Altijd rond de 50% bijvoorbeeld. (optimaal is 40-60%). Maar ook zitten er in een airco filters die in staat zijn om stof en zelfs fijnstof uit de lucht te halen. De binnenlucht wordt hierdoor gezonder. Erg belangrijk ook voor mensen met luchtwegklachten.
- Energiezuinig: De moderne airco krijgt meer functies en wordt tevens energiezuiniger. Ook zijn steeds meer airco’s voorzien van een warmtepomp. U kunt deze pomp inzetten om de woning te verwarmen. Dat spaart het verbruik van aardgas. Zeker als u over zonnepanelen beschikt is dit interessant omdat u de stroom toch al zelf opwekt, en voor aardgas zou u immers moeten betalen.
- Stil: lawaai makende airco’s behoren stilaan tot het verleden. Zeker in de wat hogere prijsklasse. U kunt zelfs een airco systeem selecteren puur op het aantal dB’s dat deze produceert. Het is inderdaad niet prettig als u niet kunt slapen s’ nachts door het gezoef van de airco-unit. Zeker de toepassing van nieuwe ventilatoren hebben dit mogelijk gemaakt. De meeste vaste airco’s maken tegenwoordig niet meer lawaai dan zo’n 19 dB, en dat is erg weinig!
Door al deze eigenschappen gecombineerd hebt u geen behoefte meer aan een aparte luchtbevochtiger of ionisator voor uw woning. Voortaan neemt de airco dit allemaal voor zijn rekening, als totaal oplossing voor de beheersing van de luchtkwaliteit en temperatuur in uw woning.